Greek English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΧΑΛΑΖΙΑΣ ΟΡΥΚΤΑ & ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ

ΗΜΙ - ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΛΙΘΟΙ 
ΧΑΛΑΖΙΑΣ (QUARTZ)
TSIONIS since 1971  λίθοι, ημιπολύτιμοι λίθοι, πολύτιμοι λίθοι.
 
Ο χαλαζίας είναι ορυκτό του πυριτίου,συγκεκριμένα πολύ καθαρό οξείδιο πυριτίου το δεύτερο πιο διαδεδομένο ορυκτό στη φύση. Είναι σημαντικό ορυκτό της λιθόσφαιρας και συμμετέχει στα συστατικά της σε ποσοστό περίπου 12%. Επίσης είναι το μοναδικό ορυκτό που αποτελείται αποκλειστικά από πυρίτιο και οξυγόνο. Τα ιόντα του χαλαζία είναι πολύ ισχυρά συνδεδεμένα και για αυτό έχει μεγάλη σκληρότητα. Απαντάται σε πολλές και ποικίλες μορφές, έχοντας χρώμα από σκούρο καφέ-μαύρο (καπνιάς) έως τελείως διαφανές. Στα πετρώματα συναντάται σε κοκκώδη ή κρυσταλλική μορφή. Αποτελεί ορυκτολογικό συστατικό των όξινων εκρηξιγενών πετρωμάτων, όπως και μεταμορφωσιγενών και ιζηματογενών πετρωμάτων. Είναι γνωστός διεθνώς με το όνομα "Quartz", όρος που προέρχεται από την παλαιά γερμανική λέξη "Quarz" αγνώστου ετυμολογίας. Εμφανίζει πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες.
 
Χαλαζίας  (quartz)
Μορφές
Στον παρακάτω πίνακα ορίζονται τα διάφορα είδη χαλαζία.

 Χαλκηδόνιος 
 (Chalcedony)
 Είναι γενική κατηγορία, που περιέχει άλλες υποκατηγορίες.
 Αχάτης
 (Agate)
 Πολύχρωμος ημιδιάφανος χαλκηδόνιος με πτυχώσεις
 Αμέθυστος
 (Amethyst)
 Διάφανος μοβ χαλαζίας
 Αβεντουρίνη
 (Aventurine)
 Ημιδιάφανος χαλκηδόνιος με μικρές εγκλείσεις που λαμπυρίζουν.
 Ορεία κρύσταλλος
 (Rock crystal)
 Διάφανος άχρωμος χαλαζίας.
 Ίασπις
 (Jasper)
 Ημιδιάφανος ή αδιάφανος χαλκηδόνιος με προσμίξεις.
 Καρνεόλη
 (Carnelian)
 Ημιδιάφανος κόκκινο – πορτοκαλί χαλκηδόνιος
 Σάρδιος
 (Sard)
 Ημιδιάφανος κόκκινο – πορτοκαλί χαλκηδόνιος
 Γαλακτόχρωμος Χαλαζίας
 (Milk quartz)
 Άσπρος ημιδιάφανος ή αδιάφανος χαλαζίας
 Μάτι της Τίγρης
 (Tiger eye)
 Χρυσοκάστανος αδιάφανος χαλαζίας με
 μεταξώδη ανταύγεια
 Σιτρίν
 (Citrin)
 Διάφανος, κίτρινος ή καφετί χαλαζίας
 Καπνίας
 (Smoky quartz)
 Καφέ, γκρι, ημιδιάφανος χαλαζίας
 Ροζ χαλαζίας 
 (Rose quartz)
 Ροζ ημιδιάφανος χαλαζίας
 Χαλαζίας με  εγκλείσεις  
 (Rutilited,Turmalinited)
 Διάφανος χαλαζίας με βελονάκια ρουτιλίου(χρυσαφί) ή τουρμαλίνης (μαύρα)
 Όνυχας
 (Onyx)
 Αχάτης με παράλληλες πτυχώσεις
 Δενδρίτης
 (Moss agate)
 Αχάτης με εγκλείσεις που μοιάζουν με φυτά.
 Χρυσοπράσσιο  
 (Chrysoprass)
 Ημιδιάφανος    
σμαραγδοπράσινος χαλκηδόνιος
Από: 
http://www.jewelpedia.com/lex216-xalazias-quartz.html

TSIONIS since 1971
ρολόγια ανδρικά, ρολόγια γυναικεία.
www.kosmimata-rologia.gr

Ωρολογοποιία
Ο χαλαζίας εξαιτίας της ιδιότητάς του να πάλλεται με συχνότητα 32.768 κύκλους ανά δευτερόλεπτο όταν τον διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, έχει αποτελέσει σημαντικό υλικό στην ωρολογοποιΐα.
Είχε χρησιμοποιηθεί από παλιά ως δονητής σε ηλεκτρονικά κυκλώματα, αλλά το 1969 κατασκευάστηκε το πρώτο εμπορικό ρολόι μπαταρίας με χαλαζία που χρησιμοποιούσε επίσης ένα μικροσκοπικό ολοκληρωμένο κύκλωμα (ΙC) για να μεταδώσει κίνηση στους δείκτες. Σήμερα είναι πολύ δημοφιλής για την χρησιμοποίησή του σε ρολόγια τα οποία φέρουν και το λογότυπο Quartz. Σήμερα πολλά ρολόγια με χαλαζία έχουν ψηφιακή ένδειξη και δεν χρησιμοποιούν καθόλου κινητά μέρη
.


Quartz Movement of the Seiko Astron, 1969
Seiko Quartz-Astron 35SQ 
TSIONIS since 1971 κοσμήματα, ρολόγια seiko, δώρα
www.rologia.info      www.watch-repair.gr

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 
https://en.wikipedia.org/wiki/Astron_(wristwatch)

Χρήσεις
Αυτούσιος χρησιμοποιείται για την κατασκευή ωρολογίων και ωρολογιακών μηχανισμών και σε ηλεκτρονικά κυκλώματα χρονισμού. Χρησιμεύει, επίσης, για την παρασκευή πυριτίου, ενώ οι ημιπολύτιμες μορφές του χρησιμεύουν στην διακοσμητική και την κοσμηματοποιία. Η ορεία κρύσταλλος χρησιμοποιείται για την κατασκευή οπτικών συσκευών.
Χρησιμεύει, επίσης, για την παρασκευή γυαλιού, υπό μορφή κόνεως (χαλαζιακή άμμος) ως λειαντικό, λόγω της υψηλής σκληρότητάς του, ως συστατικό στην παρασκευή ορισμένων τύπων πορσελάνης και, ως πέτρωμα (ψαμμίτες, χαλαζίτης) στην οικοδομική.


Χαλαζίας  (quartz)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια 
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A1%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B9

ΧΑΛΑΖΙΑΣ 
Είναι ένα πολύ διαδεδομένο ορυκτό,  το δεύτερο σε ποσότητα ορυκτό στον ηπειρωτικό φλοιό της γης. Ο χαλαζίας εμφανίζεται με πολλές διαφορετικές μορφές και είδη, τα οποία φαίνονται στον   παρακάτω πίνακα. Για τις διάφορες ποικιλίες χαλαζία, αναφερόμαστε σε ειδικά λήματα.
Οι ποικιλίες αυτές του  χαλαζία χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες. Τα μακροκρυσταλλικά, όπου οι κρύσταλλοι είναι ευδιάκριτοι με γυμνό μάτι, που  ονομάζονται «χαλαζίας»,  και τα μικροκρυσταλλικά (ή  κρυπτοκρυσταλλικά), όπου οι κρύσταλλοι διακρίνονται μόνο στο μικροσκόπιο (x 200), και  ονομάζονται «χαλκηδόνιος». Μπορούμε επίσης να σημειώσουμε την διαφορετική διαφάνεια που παρουσιάζουν οι δύο κατηγορίες χαλαζία. Τα μακροκρυσταλλικά είναι συνήθως διάφανα, ενώ τα μικροκρυσταλλικά είναι ημιδιάφανα ή αδιάφανα.
 
Κύμβη (κύπελλο) από ορεία κρύσταλλο σε σχήμα πάπιας. Κατασκευασμένο το 1600 π.Χ., βρέθηκε στις Μυκήνες. Σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας. Η πάπια έχει σκαλιστεί σε μασίφ κομμάτι κρυστάλλου. Λόγω της μεγάλης σκληρότητας του χαλαζία, το σκάλισμα είναι μία εξαιρετικά επίπονη εργασία.  Με τα τεχνικά μέσα της Μυκηναϊκής εποχής, η κατασκευή αυτού του αντικειμένου είναι ένας άθλος.
Ως προς την χημεία ο χαλαζίας είναι διοξείδιο του πυριτίου,  SiO2 έχει σκληρότητα 7, ειδικό
βάρος 2,65 και κρυσταλλώνεται στο ρομβοεδρικό κρυσταλλογραφικό σύστημα.
Στον χαλαζία συχνά αναφερόμαστε με την λέξη κρύσταλλος, ή ορεία κρύσταλλος, ή με την διεθνή ονομασία του, quartz. Τη λέξη quartz, την ακούμε και σαν χαρακτηρισμό για τα σύγχρονα ηλεκτρονικά ρολόγια. Αυτό συμβαίνει γιατί στην κατασκευή του μηχανισμού των ηλεκτρονικών ρολογιών, χρησιμοποιείται χαλαζίας.  
Η λέξη κρύσταλλος έχει την ίδια ρίζα με την λέξη κρύος. Ο Ρωμαίος συγγραφέας  Πλίνιος ο νεότερος ανέφερε την επικρατούσα στην εποχή του  θεωρία,  ότι ο χαλαζίας είναι πάγος των βουνών, ο οποίος με τα χρόνια σταθεροποιήθηκε. Γι’ αυτό και ονομαζόταν ορεία κρύσταλλος (από τα όρη). Οι άνθρωποι πίστευαν αυτή την θεωρία μέχρι το 1600 μ.Χ. Η λέξη χαλαζίας προέρχεται από την λέξη «χάλαζα» (χαλάζι).
από τη  http://www.jewelpedia.com/lex216-xalazias-quartz.html

TSIONIS since 1971 κοσμήματα, ρολόγια, δώρα Πολυτελείας
Λεωφόρος  Βουλιαγμένης   184   Δάφνη - Υμηττός   Τ.Κ 17235

Τηλ / Fax : 2109711558
E-mail : tsionis1@hotmail.com 

www.rologia-service.gr
www.rologia-episkeves.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Κοσμήματα, ρολόγια, δώρα, χρυσός, ασήμι, χειροποίητα κοσμήματα, χρυσά κοσμήματα, ασημένια κοσμήματα, μονόπετρα, δαχτυλίδια, σετ κοσμημάτων, κολιέ, βραχιόλια, σκουλαρίκια, σταυροί,μενταγιόν, κωνσταντινάτα, αλυσίδες λαιμού, μαργαριτάρια, γάμος, δαχτυλίδια αρραβώνων, βέρες γάμου, δώρα επετείου, δώρα γάμου, κόσμημα χειροποίητο, πολύτιμοι λίθοι, διαμάντι, ρουμπίνι,σμαράγδι, βάπτιση, σταυρός, δώρα βάπτισης, φυλαχτά, ματάκια, ασημένιες εικόνες, δώρα για παιδιά, παιδικά κοσμήματα, δώρο κουμπάρου, είδη δώρων, αξεσουάρ, επώνυμα ρολόγια, ανδρικά ρολόγια, γυναικεία ρολόγια, παιδικά ρολόγια, καταδυτικά ρολόγια, ρολόγια τσέπης, ανδρικό κόσμημα, δαχτυλίδι, μανικετόκουμπα, μπρελόκ, κομπολόϊ, κεχριμπάρι, ημιπολύτιμοι λίθοι, είδη γραφείου, στυλό, πένες, είδη καπνιστού, αναπτήρες, ταμπακιέρες, καπνοσακούλες, ξυπνητήρια, ελβετικοί σουγιάδες, επιβίωσης, γούρια